U bent nu hier Home Rechtsgeldigheid
Bevestiging per e-mail rechtsgeldig
Bevestiging per e-mail rechtsgeldig
Per e-mail kan een overeenkomst (contract) rechtsgeldig worden gesloten of juist worden opgezegd. Ook verklaringen in e-mail kunnen dienen als rechtsgeldig bewijs.
In Nederland geldt geen eis dat een overeenkomst (contract) op schrift moet worden vastgelegd, behalve bij een zeer beperkt aantal overeenkomsten. Daarom is het mogelijk om een overeenkomst te sluiten per e-mail. Ook de opzegging kan per e-mail gebeuren. Wel moet de elektronische verklaring dan aan een aantal bijzondere eisen voldoen.
Overeenkomsten
Een overeenkomst per e-mail is rechtsgeldig. De wet stelt namelijk geen eisen aan de vorm waarin je een overeenkomst sluit, behalve bij een paar speciale gevallen (zoals koop van een huis). Net zoals je mondeling iets kunt kopen, mag dat dus ook per mail.
Aanbod en aanvaarding
In Nederland geldt dat een overeenkomst gesloten is als de ene partij een aanbod doet, waar de andere partij mee akkoord gaat. Hoe het aanbod of de aanvaarding daarvan gedaan worden, is in de meeste gevallen niet relevant. De enige echte uitzondering is als één van de partijen eist dat je via een bepaald kanaal communiceert. Als dat vooraf gemeld is, zit je aan dat kanaal (bv. e-mail of fax of aangetekende post) vast.
Een uitgetypt en door beide partijen getekend contract is een manier, maar zeker niet de enige. Op een veiling geef je bijvoorbeeld met handopsteken aan dat je bereid bent het bedrag te betalen. Als de veilingmeester dan "eenmaal, andermaal, verkocht" zegt en met zijn hamer slaat, heb je het gekocht. Bij Good Booking is dit dus het geval door middel van het invullen van de boekingsbevestiging.
E-mail bindend
Wie dus een e-mail stuurt met daarin een koopopdracht, zit aan die overeenkomst vast. Dat geldt ook voor het drukken op een knop met "Bestelling plaatsen" er op trouwens.
Overeenkomsten: breed begrip
Overeenkomsten zijn trouwens niet alleen formele contracten zoals het afnemen van diensten, het kopen van producten of het huren van een huis of een kettingzaag. Juridisch gezien is elke afspraak tussen twee personen een overeenkomst. Iemand die een camera leent, sluit een overeenkomst met de eigenaar daarvan. Als hij dan later mailt "ik zal je de camera volgende week teruggeven", dan zit hij aan die afspraak vast. En die e-mail is daar bewijs van.
Bron: ICT-jurist Arnoud Engelfriet